A kárpitozás kialakulása dióhéjban
február 29, 2016
Kőszeg-bútorszövetgyár-aste

bútorszövet gyár kőszeg, szövés, plüss fonalak befűzése

Idén a Kőszeg és Vidékében, a város és környéke ingyenes havilapjában jelent meg rólunk:

A Petőfi téren lévő régi, emeletes épület, amely a kőszegi bútorszövet tömeges gyártásának emlékét őrzi, a város által védett épületek sorába tartozik. Egyik olvasónk alig hitte, hogy az egykori gyár területén a termelés nem szakadt meg, a falak mögött, nem romhalmaz fogadja a látogatót, hanem a termelésre alkalmas gépek.  A szövőgépek a sportpálya felőli oldalon lévő csarnokban zakatolnak. A termelés 10 – 15 fő dolgozó mellett folyamatos – kaptuk a tájékoztatást Kiss Kornéltól. A tulajdonos két társával együtt 2000-ben vásárolta meg a gyárat egy – felszámolásra került – német cégtől, amely privatizáció időszakában, 1995-ben lett a gyár gazdája.

A jelenlegi gyártás fenntartását a Meritum Kft. biztosítja, amely a bútorszövetek értékesítésével is foglakozik. Kiss Kornél szavai szerint a gyár jelenleg is olyan minőségű árut produkál, amely a műemlék épületek felújításához is alkalmas. Ilyen volt a Visegrádi várpalotának vagy a 2010-ben a Gödöllői Grassalkovich-kastély, Erzsébet Királyné nyári rezidenciájának a felújítása. A parlamentben és más műemlék épületekben is megtalálható a Kőszegen gyártott bútorszövet. A megrendelések azonban döntően a járműipartól érkeznek. A MÁV, a GYSEV, a BKK, és a VOLÁN járműveiben utazó – a Meritum Kft. által gyártatott szövetekkel bevont – üléseken foglal helyet. A cégek alapvetően hunnia kikészítés, szárításplüssterméket rendelnek, amely jól bírja az igénybevételt.

A gyártó üzem kicsi, de jelentős a mögötte lévő szakmai háttér. Ujjongó örömét mutatta meg –az Ausztráliából hazatelepült – a Kecskemét mellett élő férfi is, akinek a veterán autóihoz az üléshuzatot egyedileg gyártották le. Az egyedüli gyártásokra meghatározó az igény, különösen a műemlék épületek felújításakor.

A tulajdonos szavai szerint okkal lehet bízni a megrendelések folytatásában a minőségi termékek szállítása miatt, mivel a gyár az igényesebb vevők által elvárt minőségbiztosítási rendszerben működik. A termelés fontos eleme a gazdaságosság. A szövőgépek naponta zakatolnak, de a szövetek kikészítését csak több, mint ezer méter nyers áru megléte esetén indítják el a művelet jelentős energia igénye miatt.

A gyár portáján textilbolt fogadja a belépőt. Az üzem területén átfolyó Gyöngyös-patak mellet lebontottak több épületet, hogy hidat és közutat építhessen egy, a gyár területét kinéző áruházlánc. Az út nyomvonalát A Meritum Kft térítésmentesen át is adta a város Önkormányzatának. Az építés meghiúsulása miatt most a gyár hátsó területe értékesítés alatt van.  Az egykori „ASTE”- csarnokban február 5-én három szövőgép zakatolt. Horváthné Parai Zsuzsanna (fotó) a babahordó kendő szövet gyártásánál szorgoskodott. Gaál Zoltán a járművet üléshuzatához gyártotta a plüss szövetet. A hatalmas csarnokban több gép várta az indítást.    A felvető berendezések, a szövőgépek üzemszünet közben is bizonyítják, hogy nem szűnt meg Kőszegen a bútorszövet gyártása. /Kámán Z./

Weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal használatával ehhez hozzájárul. További információ

Adatvédelmi tájékoztató

Bezárás