Bútorkárpit kezelés és használat

Bútorkárpit kezelési és használati tájékoztató

 

 

A bútorkárpitot a használat során számos külső hatás éri, mint pl. súlyterhelés, por-, fény- és hőhatás, dörzsölés, szennyeződés stb. Ezért, hogy újszerű állapotát hosszú ideig megőrizze, gondos és szakszerű kezelést és ápolást igényel.

Ebben a tájékoztatóban szeretnénk felhívni a figyelmet a Meritum Kft. (Aste Bútorszövet) által forgalmazott bútorszövetek és műbőrök helyes használatára, amelynek betartásával elkerülhetővé válik a garancia elvesztése.

Mindenekelőtt kerülni kell a szakszerűtlen és nem rendeltetésszerű használatot, ami a kárpit súlyos károsodását okozhatja, és a szavatosság megszűnésével járhat.

 

Tartalom:

I.      Mi számít rendeltetésszerű használatnak?

 1. Portalanítás.

 2. Tisztítás.

II.      Mi számít NEM rendeltetésszerű használatnak?

 1. Sérülések.

 2. Hő okozta kár.

 3. Szakszerűtlen tisztítás és vegyszerek.

 4. Javítás és átalakítás.

 5. Egyéb anyagokkal való rendszeres érintkezés.

III.     Kárpitozott anyagokra vonatkozó általános jelenségek.

 1. Színeltérés.

 2. Bolyhosodás.

 3. Fénytörés.

 4. Fényfoltosság.

IV.      Speciális bútorkárpitok kezelése.

V.       Makacs (későn észlelt) szennyeződések eltávolítása.

 

 

 

 

I.             Mi számít rendeltetésszerű használatnak?

 

1.   Portalanítás

A rendszeres portalanítás elengedhetetlen, hogy az anyag ne legyen foltos a tisztítások után. Sok esetben a tisztított felület szélére ül ki a por, és ettől lesz foltos bútorunk.

A kárpitra óhatatlanul rákerülő port mérsékelt szívóhatású porszívóval rendszeresen távolítsuk el. (Az erős szívóhatás megbonthatja a lazább szerkezetű fonalakat, sőt a kárpit alatti nemszőtt anyagból elemi szálakat szívhat át a színoldalra.) Ne használja a kemény sörtéjű szőnyeg és padlószívó fejet erre a célra!

 

2.   Tisztítás

Mint minden más, naponta használatos anyag, a bútorszövet is rendszeres ápolást igényel, hiszen állandó pornak és koszolódásnak van kitéve. Ne várjuk meg, amíg a szennyeződés túl intenzívvé válik, hiszen ez megnehezíti a tisztítás folyamatát, és célszerű elkerülni, hogy a szennyeződés beivódjon a huzatba.

A laza piszkot porszívóval vagy kefével távolítsuk el, mielőtt még az anyagban vagy a szőnyeg szálaiban megkötne. Jelentősebb szennyeződés eltávolítását bízzuk szakemberre. Ha a munkát saját magunk végezzük, tartsuk be az alábbi szempontokat:

 • A kárpitra került szennyeződések, folyadékok eltávolítását haladéktalanul kezdjük meg.

 • A folyadék felitatásához, folteltávolításához használjunk nedvszívó, puha, fehér pamutkendőt, esetleg szivacsot vagy papírtörlőt.

 • Kiömlött szilárd vagy félig szilárd anyagot (pl.: vaj, ketchup) óvatosan, ha lehet, egy tompa késsel vagy kanállal távolítsuk el.

 • A beszáradt foltokat semmiképpen ne kaparjuk le körömmel, mert fennáll a veszélye annak, hogy megsérülnek a szövet szálai.

 • Kerüljük a javaslatokon kívüli vegyszerek, háztartási tisztítószerek használatát. Ezek savtartalma roncsolja a szálakat. Agresszív anyagok, mint pl. a szaniterek tisztítószerei, vagy fehérítő és maró hatású szerek használata tilos.

 • Az esetek döntő többségében a tisztítást langyos vízzel (30° C) és pH-semleges samponnal vagy finom mosószerrel érdemes végezni.

 • A foltok tisztítása mindig a szélüktől befelé, nyomkodással, óvatos dörzsöléssel történjen. A művelet elvégzése után nedves kendővel töröljük át a teljes felületet szálirányban, varrástól varrásig, a tisztítási folt elkerülése céljából.

 • Kereskedelemben kapható kárpittisztító szer használatakor a rajta feltűntetett kezelési útmutató szerint járjunk el. A tisztítószert ne öntsük közvetlenül a kárpitra. Vigyük fel a tisztításhoz használt kendőre vagy szivacsra.

 • Folttisztító szer esetén először egy kevésbé látható helyen próbáljuk ki, hogy a szövet/padlószőnyeg színtartó-e, és a folttisztitó nem károsítja-e. Velúr vagy bársony bútorszövetnél ajánlatos a piszkos terület körüli részt is megtisztítani: közben az anyagot szálirányban dörzsöljük, hogy simán feküdjön.

 • A tisztítás során kerüljük a kárpit túlzott benedvesítését. A bútor használata előtt meg kell várni a kárpit megszáradását. Az esetleges tisztítószer maradványt porszívózással távolítsuk el.

 • A megnedvesített szövetet mindig hagyja magától megszáradni. Száradás után először óvatosan visszafelé keféljük, majd csak ezután szálirányban.

 

 

 

II.          Mi számít NEM rendeltetésszerű használatnak?

 

1.   Sérülések

 • Az éles és nehéz tárgyak okozta sérülések.

 • Vágás, karmolás, horzsolás okozta sérülések.

 • Háziállatok karmolása okozta sérülések (Egyes termékek nemzetközi szabványoknak való megfelelés után pl.: BS 8479:2008, megkapják a „pet friendly” vagyis állatbarát jelzőt, ami azt jelenti, hogy jóval ellenállóbb a karmokkal szemben, és az állatszőr is könnyebben eltávolítható róluk, de természetesen elpusztíthatatlan bútorszövetek nincsenek.)

 

 

2.   Hő okozta kár

 • Erős hőhatás, közvetlen fűtőtesttel való érintkezés.

 • Lehulló cigarettaparázs okozta sérülés.

 • Tartós közvetlen napsütés vagy erős mesterséges fény okozta fakulás.

 • Szövet szárítása hőforrásokkal, például hajszárítóval, melegítővel, vasalóval.

 

 

 

3.   Szakszerűtlen tisztítás és vegyszerek

 • Túlzott vízhasználat.

 • Agresszív anyagok, pl. fehérítő és maró hatású szerek használata.

  • Karbantartásra és ápolásra szánt, általánosan elérhető vegyi anyagok túlzott használata által okozott kár, anélkül, hogy ezek adott szövetre gyakorolt hatását a tisztítást megelőzően láthatatlan helyen ellenőriznék.

  • Rendszeres portalanítás / tisztítás hiánya.

  • Színezékekkel, mosó, testápoló és fertőtlenítőszerekkel való érintkezés.

   

   

  4.   Javítás és átalakítás

  • Szakszerűtlen bútor javítás.

  • Saját javítások elvégzése okozta károk.

  • Bútor paramétereinek utólagos változtatásából fakadó hibák.

   

   

  5. Egyéb anyagokkal való rendszeres érintkezés

  • Színváltozás rendszeres ruhával, lábbelivel, stb. való érintkezés, súrlódás következtében.

  • A szövet takarása ágytakaróval vagy takaróval. Amennyiben a két szövet szálai egymásba akadnak, a szövetborítás túlzott és gyors bolyhosodást okozhat.

   

   

   

   

  III.        Kárpitozott anyagokra vonatkozó általános jelenségek

                Az alábbiak kárpótlási igényre nem adnak alapot:

   

  1.   Színeltérés

  A textilgyártás sajátosságai miatt előfordulhat, hogy a kiadott mintasál kollekcióhoz képest színárnyalatbeli eltérés mutatkozik.  Termékeinket minden esetben a feldolgozó kötelessége ellenőrizni értékesítés, illetve konfekcionálás előtt. 

   

  2.   Bolyhosodás

  Fonalakból dörzsölés, intenzív porszívózás hatására kicsúszó elemi szálakból alakul ki a bolyhos, pillinges felület. Ez az esztétikai hiba a kárpit használati értékét nem csökkenti. Fokozhatják a jelenséget a túl száraz klíma miatti statikus feltöltődés és a ruházatból kikerülő elemi szálak. A pilling képződést (csomósodást) bolyvágó textilborotvával gond nélkül eltávolíthatjuk anélkül, hogy az anyag szálai sérülnének. Az anyag tartósságát ez nem befolyásolja és nem reklamációra okot adó tulajdonság.

  A göbösödés megengedhető mértékét a síkszövetek vonatkozásában az EN 14465 szabvány tartalmazza, mint minősítő tényezőt.

   

  3.   Fénytörés

  Némely szövetfajtánál (pl. velúr-mikrovelúr, bársony szövetek) ún. „fényesedés” alakulhat ki (optikai fény- és színkülönbség, mely a fény beesési szögétől függően látható). A fény beesésétől függően az anyag világosabbnak vagy sötétebbnek tűnhet. E „színjáték” folytán az a benyomás keletkezhet, hogy a bevonaton színkülönbségek vannak. A „színjátszás” oka, hogy a szövetet általánosságban egy szálirányban (simítás irányában) dolgozzák rá a kárpitozott bútorokra. Ezáltal a fény – az egyes kárpitozott darabok helyétől függően, pl. egy sarok-ülőgarnitúrában – különbözőképpen verődik vissza. Ez nem jelent anyaghibát, ez a szövet jellemző tulajdonsága.

   

  4.   Fényfoltosság

  Velúroknál és zseníliás szöveteknél a hosszabb idejű használat során a szálfelület különböző irányban elhajlik. Ez, a használhatóságot nem csökkentő jelenség a fényfoltosság. A foltok a száliránnyal ellentétesen átkefélve többnyire megszüntethetők.

  A nyomás és a test melegének hatására is csekély változások – ún. használatból eredő kifényesedés vagy másként kitükrösödés – merülhetnek fel. Ezek olyan világos vagy sötét árnyalatok, melyeket a flórszálaknak a használat alatt a test nyomása, nedvességtartalma és melege által előidézett eltolódása okoz.

   

   

   

  IV.        Speciális bútorkárpitok kezelése

   

  1. Impregnált védőréteggel rendelkező, folyadéklepergető anyagok(Be Clean, Cleanaboo, Liquid blocked, Scotchguard, Uniclean, Water blocked)

  • A felületi védelem elősegíti, hogy a szennyeződések ne jussanak a textília belsejébe, ezért a rákerült folyadékokat felitatással, az egyéb szennyeződéseket tiszta megnedvesített kendővel könnyen eltávolíthatjuk. Gyors reagálással rengeteg szennyeződés azonnal eltávolítható.

  • Ne használjon kefét, érdes felületű anyagokat, alkoholos fehérítőt vagy más vegyszert a tisztításhoz. Ezek a felületi réteg és az anyag sérülését okozhatják.

  • Kárpitisztító berendezés használata egyáltalán nem ajánlott, hiszen működésének lényege bejuttatni a mosószeres folyadékot az anyagba, amit később kiszívhat a szennyeződésekkel együtt. A folyadéklepergető réteg nem engedi bejuttatni a folyadékot a felső réteg alá, viszont a szétterülő víz az esetleges hajszálrepedéseken bejut, és eláztatja a belső habszivacsot.

   

  2. Vízzel tisztítható anyagok (Aqua Clean, Be Clean Ink, H2O clean, Easy-care, Easy-clean)

  • Juttassunk egyenletesen egy kevés vizet (legjobb spray formájában) a szennyeződésre, és hagyjuk úgy rövid időre. A foltot tisztítsuk nedvszívó kendővel, mindig a szélétől befelé, körkörös mozdulatokkal, nyomkodással, óvatos dörzsöléssel. A szennyeződés eltávolítása után töröljük át száraz anyaggal és hagyjuk megszáradni.

  • Ne várja, hogy az anyag a folyadékot lepergesse, ennél a technológiánál a hangsúly a szálak kikészítés során elvégzett kezelésén van, így jóval könnyebben elengedik a rájuk tapadt szennyeződéseket.

  • Vegyszerrel csak a legszélsőségesebb esetben érdemes próbálkozni, hiszen a könnyen tisztítható kikészítéskor használt vegyszer és a tisztításra szánt anyag könnyen kölcsönhatásba léphet egymással. Ezért nem ajánlott kárpittisztító berendezés használata sem.

   

   

  V.  Makacs (későn észlelt) szennyeződések eltávolítása

   

  FIGYELEM: A lenti ajánlások megfelelnek az általános tapasztalati értékeknek, de nem adnak alapot kártérítési igények érvényesítésére az egyes esetekben!

   

  • Kávé, tej, tea, kóla, tinta, golyóstoll, rúzs, ételmaradék, hányás

   Távolítsuk el a szilárd anyagokat kés fokával vagy kanállal, majd langyos samponos vízzel kezeljük. Ha folt maradna, az utánkezelést a      kereskedelemben kapható folteltávolítóval végezzük el, a rajta feltüntetett utasítás szerint.

   

  • Gyümölcsök, szeszes italok

  Langyos samponos vízzel kezeljük. Ha szükséges, végezzünk hidrogénperoxiddal utánkezelést, amit előtte egy

   nem látható helyen kipróbálunk.   

   

  • Zsír, vaj, festék, filctoll, körömlakk

  Benzines folttisztítóval vagy a kereskedelemben kapható más, oldószeres folttisztítóval tisztítjuk.

   

  • Vér, tojás, széklet, vizelet

  Hideg, tiszta vízzel, majd samponos vízzel kezeljük. (ne forró vízzel, mert a fehérje kicsapódik)

   

  • Rozsda, megszáradt vér

  Citromsavas oldattal (100 ml vízhez 1 evőkanál citromsav) kezelje.

   

  • Gyertyaviasz

  Amennyire lehet morzsolja szét és óvatosan távolítsa el, majd benzines folttisztítóval kezelje.

   

   

   

   

   

   

    Meritum Kft.

    Budapest, 2021. 10. 01.

  Weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal használatával ehhez hozzájárul. További információ

  Adatvédelmi tájékoztató

  Bezárás