Szövetgyártás

 

Kőszegen közel 90 éves múlttal rendelkező gyárunk, egyedülállóként a magyar piacon továbbra is állít elő járműplüss, bútorszövet és dekor anyagokat is.

Bútorszövetgyártás

A Meritum Kft gyakorlatilag valamennyi szövött termékfajta előállítására képes technológiával rendelkezik.

Így az ún. nyüstös, a jacquard és a plüss szövetfajtákat szőjük, bútoripari és járműipari célokra. Bérmunkát is vállalunk, többek között szövőelőkészítést (cérnázást, csévélést), valamint speciális szennytaszító és égéskésleltető kikészítést.

Kiemelkedik jármű plüss gyártásunk, melynek eredményeként a hazai tömegközlekedési eszközök jelentős részén cégünk termékei láthatók.

A gyártás kiindulópontja a jó minőségű alapanyag, melyet megfelelő tesztelést követően az EU országaiból szerzünk be. Egyes termékekhez különleges anyagokat használunk fel, pl. kiváló minőségű gyapjúfonalat vagy nehezen éghető alapanyagokat. Utóbbiakra a szigorú tűzvédelmi előírások miatt egyre nagyobb igény mutatkozik.

A szövetek tervezésénél és a megfelelő alapanyag kiválasztásánál a használati követelmények különös figyelmet kapnak. Így különösen jó kopásálló vagy a felületén nedvszívó termékeket, esetleg jó hangszigetelő vagy fényálló anyagokat kínálhatunk. A rendszerbe állított jacquard-kártya készítő egység révén lehetőség van az iparművész által alkotott mintatervet rendkívül rövid idő alatt szövésre alkalmassá tenni.

Aste - Bútorszövetgyár

Egyedi szövettervezés és gyártás

Képesek vagyunk egyedi igények kiszolgálására is, melynek során megtervezzük és gépi szövésre alkalmassá tesszük elgondolásaikat.

A számítógépes mintatervezői, jacquard kártya készítői rendszer lehetővé teszi, hogy iparművész bevonásával egyedi igényeket is gyorsan kielégítsünk.

Ezek lehetnek akár magáncélra, vagy vállalkozások, közintézmények részére készítendő, kis mennyiségben gyártandó termékek.

Egyedi szövettervezés

Saját laborvizsgálat

Üzemi laborunkban rendszeresen vizsgáljuk a gyártáshoz felhasznált alapanyagok (fonalak, cérnák), továbbá az általunk gyártott termékek, így a bútorszövetek, függönyök, jármű ülésszövetek előírt paramétereit, valamint a forgalomba hozatalt megelőzően az importból származó szöveteinket. Mivel a Meritum Kft. az MSZ EN ISO 9001:2009 minőségbiztosítási rendszerben működik, a minőségellenőrzésre fokozott figyelmet szentelünk, hogy partnereink a szállított termékek minőségével maximálisan meg legyenek elégedve.

A vizsgálatok alapját a bútorkelmékre vonatkozó MSZ EN 14465:2004 szabvány képezi. Laborunk mérőeszközei, felszereltsége gyakorlatilag az e szabványban rögzített valamennyi vizsgálat elvégzését lehetővé teszik. Mivel a termeléshez kizárólag jó minőségű alapanyagot használunk, vizsgálataink kiterjednek a beérkező fonalakra is.

Minőségellenőrzés

Így rendelkezünk a fonalak, cérnák esetében a finomsági szám ellenőrzéséhez szükséges hosszmérő motollával, a szilárdsági tulajdonságok méréséhez fonalszakító géppel, a megfelelő fonal- vagy cérna sodrat ellenőrzéséhez sodrat számlálóval.

Mind a fonalak (festetten felhasználtak), mind a bútorkelmék esetében tudjuk a száraz és nedves dörzsvizsgálatot végezni dörzsvizsgáló berendezésünkkel.

A szövetek vizsgálatára szolgálnak a szövetszilárdság, nyúlás és varrat menti fonalcsúszás mérésére alkalmas egyetemes szakítógép; valamint a mostanában különösen nagy figyelmet kapott kopásállóság vizsgálatát végző Martindale készülék.

Szövetkikészítések

Égéskésleltetés – A szövetek nehezen éghetőségét kétféle módon érjük el, vagy különleges alapanyag alkalmazásával vagy utólagos kezelés révén. A különleges alapanyagok (mint pl: TREVIRA CS) a nehezen éghetőség szempontjából tartóst eredményt biztosítanak, míg az utólagos kikészítés során alkalmazott kezelés hatása idővel, elsősorban a szövet tisztítások következtében csökkenhet.

Szennytaszítás – A kezelés hatására, azok a szennyező anyagok amelyek a szöveten foltot hagynának mint pl. a kávé, a kakaó, bor, sör, konyak stb. a szövet felszínén maradnak cseppek formájában. Csak fel kell itatni azokat egy nedvszívó ruhával és a folt eltűnik. Az általános elpiszkolódás folyamata is lelassul, így a szövet hosszabb ideig tartja meg újszerű állapotát. Gond nélkül használható világosabb, jobb minőségű szövet is. Még azok a foltok is könnyebben eltávolíthatók, melyek a szövetbe nyomódnak. Az olajos foltok folttisztítóval, a vizes alapú foltok lágy mosószerrel távolíthatók el.

Speciális utómunkálatok

Weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal használatával ehhez hozzájárul. További információ

Adatvédelmi tájékoztató

Bezárás